Bli biodlare!

bigubbe
Välj design
:: Bli biodlare :: Nyttigt :: Roligt ::
:: Lönsamt :: Vill du veta mer? ::

Du behöver varken vara pensionär eller man för att bli biodlare!

Medlemsavgiften i vår förening är 485 kr varav föreningen erhåller 50 kr. Vill du vara familjemedlem så är avgiften 90 kr i vår förening

Vill du bli medlem i vår förening? En direktlänk finns i spalten här till höger. Eller kontakta någon i styrelsen.

Se här vad man får
 • Man får bitidningen!
 • Man får köpa SBR:s välkända etikett (om honungen blir bedömd och godkänd)
 • Man får prenumerera på de nordiska bitidningarna till reducerat pris
 • Man kan försäkra sina bisamhällen till låg kostnad (måste göras före 1 mars)
 • Man kan prenumerera på vissa utländska bitidningar via förbundet och slippa bankavgifter för uSe här vad man fårtlandsbetalning.
 • Man får handla i Bibutiken till medlemspriser.
 • Man är försäkrad vid de sammankomster i SBR som man deltager i
 • Man får deltaga i SBR:s verksamhet lokalt, regionalt och centralt.

Alla medlemmar betalar en årsavgift som består av tre delar en lokalföreningsavgift ( i vårt fall 50 kr), en distriktsavgift och en central avgift. Summan av dessa brukar vara 400 - 500 kr. Avgiften varierar alltså beroende på vilken förening man tillhör.

Familjemedlem kan den vara som är bosatt på samma adress som fullbetalande medlem. Avgiften för familjemedlem är i vår förening 90 kronor. Familjemedlem har samma rättigheter och skyldigheter som fullbetalande medlem men får inte Bitidningen. Kontakta anette.irebro@biodlarna.se

Juniormedlem gäller att man ej fyllt 20 år. Kontakta anette.irebro@biodlarna.se

Stödmedlemkan du bli i vår förening. Du betalar 50 kr och du får då våra utskick

Bild upp
Biredskap

Bli biodlare

Du behöver inte vara varken pensionär eller man för att satsa på biodling, Du behöver inte bo på landet, du behöver inte ha stor trädgård. Det enda som behövs är ett intresse och någon som har en bit mark där du kan få ställa dina bikupor. En biodlare är allt ifrån den som har ett par bisamhällen till den som har flera hundra samhällen.

Biodling är en fascinerande hobby för alla som är intresserade av naturen. Det är en hobby som ger mer än du anar.

SBR, Sveriges Biodlares riksförbund med ca 360 lokalföreningar runt om i landet hjälper dig att komma igång.

Fler biodlare behövs!

Nyttigt

Binas viktigaste uppgift är att pollinera växter. Det är brist på pollinerande insekter i den svenska naturen. Därför behövs det fler bin. Honungen är bara en biprodukt. Det är brist på svensk honung. Pollineringen ger mer och större skördar av frukt och bär ger mer blommor kan bidra till att utrotningshotade växter lever vidare

Roligt

Att vara biodlare är både roligt och lärorikt. Man fascineras av binas samspel med naturen och av livet i bikupan. Du kommer att upptäcka nya växter, som du inte ens visste fanns i din närhet. Du lär dig mer o mer för varje år, men fullärd blir du aldrig! Med hjälp av biodlare i din förening kan du få tag i snälla bin som inte är benägna att svärma. I biodlareföreningen träffar du människor från olika samhällsgrupper som delar ditt intresse.

Lönsamt

Biodlingen är en hobby som är lönsam både för dig och naturen. Man räknar med att pollineringen i Sverige är värd flera hundra miljoner kronor. Ett par bikupor vid ett rapsfält kan öka skörden 5-15%. Ett bisamhälle ger i genomsnitt 30 kg honung per år.

Vill du veta mer?

Ta kontakt med den lokala biodlareföreningen, eller besök vår föreningsbigård en måndagskväll i sommar!
Bild upp

Tips


Kontakta din
bitillsyningsman

Skämtbild på sjukt bi
 • Om du misstänker
  något onormalt
 • Om du misstänker
  yngelröta eller
  om du ser
  missbildade bi
 • Om bina ska
  flyttas till
  annan församling
Drottning2016 Årets drottning
2019 grön
2018 röd
2017 gul
2016 vit
2015 blå


Webmaster
Anna-Maritta Hjalmarsson

Bli medlem

Du kan bli medlem genom att gå till www.biodlarna.se och sedan välja medlemsservice.

Här under är en direktlänk till en sida där du kan registrera dig:

Klicka här

Som medlem i vår förening får du våra utskick tre gånger per år. Två av dem är vår medlemstidning Göingedraget som utkommer med ett nummer i april/maj samt ett nummer i oktober/november och det tredje utskicket är inför öppet hus och avslutningen i Biåkra i augusti/september.

Om du bara är nyfiken på hur det är att ha bisamhälle och vill lära dig sköta ett samhälle är du välkommen till Biåkra under sommarhalvåret. Vi har öppet på måndagskvällarna mellan kl 18 och 21. Alla är välkomna dit, medlem eller inte medlem!

På måndagskvällarna sköter vi om våra bisamhällen samt fixar i föreningsbigården. Några måndagskvällar blir det drottningodling. Andra saker vi gör kan vara att tillverka vaxljus och så brukar vi grilla korv som avslutning. Korv med tillbehör brukar vi fixa, men medtag eget fika.