KÖTTRÄTTER

Aldrig mera svartbrända revbensspjäll!
Gör så här:

Grillade revben på amerikanskt sätt

ca 1,2 kg revben som delas i mindre bitar (2-4 pers. beroende på aptit)

Koka upp:
1 liter vatten + 2 buljongtärningar + 0,5 dl kinesisk el japansk soya + 2 vitlöksklyftor. Lägg i revbenen och låt sjuda ca 20 minuter. Låt kallna i lagen. Det här kan t o m förberedas dagen före.

Vid grillningen:
Ta upp revbenen och dela eventuellt i mindre portionsbitar. Pensla dem överallt med en grillglasyr. Grilla dem. Det går snabbt, de ska bara värmas till lite. Pensla gärna med mer grillglasyr under tiden. Servera revbenen med nykokta potatisar och en barbecuesås. (recept här under)

Barbecuesås
1 stor gul lök som hackas o fräses i lite olja.
1 burk krossade tomater.
1/2 burk krossad ananas
1 krossad vitlöksklyfta
2 msk honung
1/2 dl chilesås (i nödfall ketchup)
Det här kokas i ca 10-15 minuter

Grillglasyr 2
Blanda ihop:
3 msk olja
2 msk chilesås
2 msk soya
2 tsk fransk senap
1 msk honung

Pensla revbensspjälen med den här glasyren

Grillglasyr 1
Blanda ihop:
1/2 dl soya
1 dl ketchup
1 dl honung
1-2 krossade vitlöksklyftor

Pensla revbensspjälen med den här glasyren

Bild upp
Till överst på sidan

Honungsmarinerade revbensspjäll

Ca 1,2 kg revben (ska inte delas och räcker till 2-4 pers)

Gör så här:
Pensla spjälen med marinaden. Låt gärna ligga ett par timmar. Grilla på din grill, eller stek i ugnen 200 grader. Lägg då spjällen med benen upp tillsammans med marinaden och några stora potatisar på en braspanna. Vänd efter ca 25 min. Ös ofta. Ev späd med vatten.

Marinad: Gör så här:
3 msk honung 2 msk citronsaft 1 tsk salt 1/2 msk matolja 1 tsk svartpeppar 1/2 tsk ingefära

Det här tar ca drygt 1 timme o 15 min i ugnen. Passa noga! Sänk hellre värmen till 175 grader räkna 1,5 timme istället

Kinagryta

(4 port)

Strimla 1/2 kg fläskkött o bryn i matfett

Tillsätt nu efter hand:
1,5 dl vatten och 1 dl vinäger och 1 tsk salt
3 msk kinesisk soya, 1 tsk svartpeppar
3 msk honungsamt 1 tsk koriander
2 skivade stora lökar

Tillsätt 2 krossade vitlöksklyftor (om du gillar vitlök)

Låt allt det här puttra på i ca 40 minuter (eller tills köttet är mört), ät tillsammans med pinnar och med en sallad till (varför inte prova våra goda salladsdressingar med honung!)

Bild upp
Till överst på sidan

FISK

Honungsmarinerad regnbågsfile´

2 regnbågsfile'er
2 msk flytande honung
1 gul lök
100 g färska champinjoner
1 dl vitt vin
lite salt och peppar samt bladpersilja

Tina de djupfrysta file'erna och lägg dem i en låg vid panna. Hacka lök, champinjoner och persilja och blanda med honung, lite salt och peppar, samt vitt vin.

Häll blandningen över file'erna o låt stå svalt i 30 min.

Ställ pannan på värme. Lägg i bladpersiljan. Låt koka upp och sjud ca 2 min.

Halstrad gravad lax med honungssås

8 skivor lax
Honungssås

1 1/2 msk honung
1 msk pressad citron- eller lime-saft
1 msk senap
1 dl olja
salt och peppar

Rör ihop honung, lime eller citron-saft och senap i en skål. Droppa i olja och rör samtidigt. Smaka av med salt och peppar.

Skär laxen i 1/2 cm tjocka skivor.

Halstra dem hastigt på grillen

Serveras med sparris och kokt potatis och med den goda honungssåsen

Matjessill i senapssås med honung

1 burk matjesfile'er i bitar
1 dl finskuren dill
2 msk flytande honung

Lägg dillen i honungen och låt stå och dra en stund
3 msk svensk senap
1 msk vinäger
1 dl olja
lite salt och peppar

Låt matjesfile'erna rinna av och lägg upp bitarna på ett fat. Rör ihop övriga ingredienser med dillhonungen och täck sillen med blandningen. Låt det gärna stå och dra en stund

Serveras med kokt potatis och hårt bröd. Bild upp
Till överst på sidan

Soppor

Morotssoppa med sting

ca 8-10 morötter
2 gula lökar
1 bit ingefära ca 20 g
3 msk Touch of Taste grönsaksfond

(går bra med 2 grönsaks-buljongtärningar
1 liter vatten
saften av 1 apelsin
salt & peppar
1 tsk olja

Skala och skär morötter och lök i mindre bitar. Riv den skalade ingefäran och fräs tillsammans med morötterna och löken i oljan. Tillsätt vatten och fonden (eller buljongtärningarna) och koka tills morötterna är mjuka.

Mixa soppan med stavmixer.

Pressa apelsinen och häll i soppan. Smaka av med salt och peppar o ev mer ingefära.

Servera soppan med kryddgrönt: persilja, gräslök, libbsticka, körvel eller vad det nu finns hemma..

Extra gott: En klick creme fraiche..., knäckebröd eller grovt bröd till

SALLADER OCH DRESSINGAR

DRESSING

1.Enkel dressing.

Saften från 1 citron blandas med 2 msk honung (enkelt o gott!)

2.Hetare dressing.

1 dl rapsolja
Saften från 1 citron blandas med 2 msk honung (enkelt o gott!)
1/2 tsk chilifakes (finns i kryddhyllan)
smaka av med salt och svartpeppar

3.Lite häftigare dressing Saften från 1 citron
1 tsk salt
2 msk vinäger
1 dl honung (gärna flytande)
2 tsk paprika-pulver
2 krossade vitlöksklyftor

Rör ihop detta och tillsätt sedan 3/4 dl matolja.

Sommarsallad

med jordnötter, lime och honung

(Salladen blir nästan lika god med rapsolja, uteslutna jordnötter och vitlök

ca 350 g spröd sommarskål eller vanlig vitkål.

Skär bort rotfästet och lossa bladen och skär i grova strimlor. Lägg dem i kokande lättsaltat vatten och koka i 3-4 minuter. Häll av vattnet och kyl ner i kallt vatten.

1 gul lök hackas eller strimlas
4-5 salladslökar strimlas
En rejäl knippa persilja grovhackas
3/4 dl rostade jordnötter grovhackas
Allt det här blandas i en salladsskål och dressingen hälls över.
Dressingen Rivet skal och saft från 1 lime
1/2 dl flytande honung
1 dl olivolja (rapsolja)
2 msk vitvinsvinäger
chiliflakes 1 tsk
smaka av med salt och peppar
2-3 vitlöksklyftor skalas och finhackas

Sallad med valnötter och honungsdressing.

1 frise-salladshuvud
1 rossosallad
1 burk valnötskärnor
Dressing:
2 msk flytande honung
1 tsk senap
1 äggula
nymald svartpeppar
1/2 dl vitvinsvinäger,
1 dl olja

Blanda ingredienserna till dressingen och rör ner valnötskärnorna. Skölj salladssorterna och lägg upp på tallrikar. Fördela dressing och valnötskärnor över salladen och servera som förrätt.

Bild upp

Efterätter

Honungsapelsiner

(4 - 6 pers) 5 - 6 apelsiner (skalade) skivas tunnt.

Värm 4 msk honung och rör i 3 tsk kanel, samt saften från ytterligare 1 apelsin och saften från 1/2 citron. Häll saften över apelsinerna. Låt svalna. Serveras till glass.

Jordgubbar i honungssås.

1 liter jordgubbar.

Sås: 3 äggulor, 2 msk honung, 1 1/2 dl vitt vin eller cider

Vispa i kastrull i vattenbad äggulor, honung och vin (eller cider). Använd emaljerad eller rostfri kastrull.

Sjud under vispning och häll den skummiga såsen över bären.

Busenkel björnbärsglass

Så enkel att göra att du som inte ens knappt hittar till köket kan klara att fixa till det här!

225 g frusna björnbär (helst osockrade) 250 g kesella vanilj eller vaniljvisp.

Kör alltsammans (utom några björnbär som sparas för dekorationen) i en mixer till en fluffig smet. häll upp i små fina glas och dekorera med några bär

Honungs- och vinmarinerade frukter och bär.

En blandning av flytande honung, vitt vin och citron blir en läcker marinad till de flesta bär och frukter.

T ex persikor, hallon och aprikoser. Skär frukterna i bitar och blanda med hallon eller låt frysta hallon tina med frukten och honungsmarinaden.

Beräkna t ex för 4 personer 4 persikor och 1 pkt hallon:

1 dl flytande honung, 1 dl vitt vin och saften av 1 citron.

Till överst på sidan

KAKOR

Kladdetårtor Annorlunda citrontårta

Honungsbåtar

ca 35 st Klä aluminiumformar med en mördeg gjord så här:

200 g margarin
1,2 dl socker
5 dl vetemjöl.

Förgrädda i ugn ca 10 min 175 grader

Gör en fyllning på:

150 g sötmandel som skållats och flagats
1,5 dl socker
1/2 dl honung
3 msk smält margarin
1,5 dl vispgrädde (kaffegrädde eller mjölk)

Allt detta blandas i en kastrull och hettas upp under omröring. (Blir en tunn smet)

Fyll formarna till hälften och grädda kakorna färdiga i 200 grader (ca 10 min tar det)

Tips
Istället för strösocker när du bakar bröd o bullar: Tag motsvarande mängd honung!

Bild upp

Lättlagad smulpaj (rabarber eller äpplen, eller blanda gärna)

Sätt ugnen på 225 grader

Skär ca 5 hg rabarber (och/ eller äpplen) ismå bitar.

Blanda dem i en pajform med 1 1/2 dl socker + 1 msk potatismjöl

Pajdegen:

100g smör (margarin)
1 msk strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Blanda ihop allt snabbt till en grynig massa som strös över rabarbern (äpplena) Och så in i ugnen ungefär 20 minuter

Hennis kaka

Sätt ugnen på 200 grader

Smält 200 g smör
2 dl socker + 2 ägg vispas lätt
2 dl vetemjöl hälls i (obs det ska inte vara nåt bakpulver)

Häll smeten i en smord och bröad form. Strö över bär; t ex vinbär eller ta vad du har och grädda i ugnen ca 20 minuter .

Pudra över florsocker och servera med vaniljvisp

Kakan:
75 g smör (margarin)
1 dl strösocker
2 ägg
1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
ca 800 g goda äpplen t ex Aroma

Täcket:

3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl lätt cème fraiche

Äppelkaka

bild på äppelkaka

Gör så här:

Rör smör och socker poröst. Rör ner äggen omväxlande med vetemjöl som blandats med bakpulver och vaniljsocker. Klicka smeten i en smord form rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter

Skala och klyfta äpplena tunt. Lägg dem i en cirkel utmed formkanten, och resten i mitten. Grädda kakan på nedre falsen i 175 grader ca 30 minuter.

Täcketgörs medan kakan gräddas

Rör samman socker, vaniljsocker, ägg och crème fraiche. Ta ut kakan ur ugnen och bred på täcket. Grädda ytterligare 30 minuter tills ytan fått fin färg

Serveras kall (gärna med vaniljvisp).

Bengts äppelkaka

Obs! Godast med riktigt smör!

5-6 äpplen skalas. Ta bort kärnhuset.
Skiva äpplena och lägg dem i en smord form skiva över (osthyveln) ung. 3 msk smör
3 msk socker strös över

Smuldegen:
125 g smör
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
Läggs över äpplena

Vispa 2 ägg och 2 dl mjölk som hälls över kakan

Och så in i ugnen , 175 grader i ca 45 minuter

Servera med vaniljvisp

Farmor Esters Plommonkaka

Sätt ugnen på 200 grader
Vispa 2 ägg med 2 dl socker
Sätt till 2 dl mjöl+ 1 tsk bakpulver
Häll smeten i en smord form

Lägg på urkärnade halva plommon (bäst med viktoria-plommon) med skalsidan upp
Täck med hyvlat (osthyveln) smör eller margarin
Strö över pärlsocker och grädda kakan i ca 30 min

Servera med vispad grädde eller vaniljvisp

Fyllning:

200 g valnötskärnor ur burk
100 g smör
1,5 dl honung
4 msk mjöl
4 msk mjölk

Valnötspaj med honung

100 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 uppvispat ägg

Smält smöret och låt svalna. Blanda mjöl, bakpulver och socker. Tillsätt smöret och det uppvispade ägget. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. 25 - 28 cm i diameter.

Grädda 200 grader i 5 min.

Hacka valnötskärnorna grovt, bred ut på plåt och rosta i 150 grader ca 5 min. Blanda i en kastrull smör, honung, mjölk och mjöl. Sjud upp under omröring men koka inte.

Bred ut på den förgräddade bottnen, valnötterna också och grädda i 150 grader ca 20 min.

Kan göras i förväg. Även bra att frysa.

Frusen Cheesecake med apelsin eller citron

4 rejäla portioner

100 gram philadelpia ost eller annan cream cheese, naturell
3 äggulor
3 äggvitor
1/2 dl socker (ibland tar jag honung istället)
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Fint rivet skal och saft från en apelsin(citron)
8 st digestivekex + ett par till dekoration att strö över vid servering
50 g smör, smält

Du behöver en form med löstagbar botten. Kör kexen (8st) i matberedare tills du har smulor. Tillsätt det smälta smöret och kör lite till. Pressa ner i din form, i ett jämnt lager.

Rör osten, äggulorna, sockret och apelsinskalet(citronskalet) till en jämn smet. Vispa grädden tills den är fast, och rör ner i ostsmeten. Vispa äggvitorna till ett fast skum, och vänd ner i smeten. Häll allt försiktigt ovanpå kexsmulorna, och ställ formen i frysen i minst sex timmar, gärna över natten.

Tina i ca 20 minuter före servering. Dekorera med skivad apelsin(om det är apelsin.cheescake) och krossade digestivkex. Servera gärna med frukt - en god sås kan man göra på ca 1,5 dl vit sirap och en liter jordgubbar.

Servera med vaniljvisp eller grädde.

Till överst på sidan

Kladdig citrontårta (citronpaj)

Sätt ugnen på 200 grader.

Botten:

3 dl vetemjöl
1,5 msk strösocker
1 krm salt
125 gram smör
1 msk kallt vatten.

Det här blandas snabbt ihop till en deg som ska vila i kylskåpet en stund. Tryck ut den i en pajform och förgrädda ca 15 min. Sänk sen värmen till 150 grader.

Fyllning:

2 ägg +3 dl strösocker vispas pösigt.

100 g smält avsvalnat smör (margarin) hälls i. Saften och lite skal från 1 citron hälls i.

Häll över i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Fyllningen ska ha "stannat" men fortfarande vara lös!

Smaskig kladdkaka- chokladkaka

Använd pajform eller en sån där rund form med löstagbar kant.

2 ägg + 2 dl socker röres pösigt
200 g smör + 200 g blockshoklad smältes försiktigt Se upp här!

2,5 dl vetemjöl + 1 tsk bakpulver röres i

Kakan gräddas i 12 min (jag gör det i 11 min) i 225 grader. Den ska vara lös när den tas ut!

Servera med vispad grädde eller vaniljvisp!

CITRONTÅRTA med mandel!

Det här är min favorittårta

Sätt ugnen på 175 grader. smörj och bröa en rund form, gärna med löstagbara kanter. Tårtbotten:

2 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl vetemjöl (blir nästan ännu bättre med glutenfritt mjöl)
0,75 dl potatismjöl
0,75 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner det i äggsmeten. Häll i formen och grädda ca 35 min.

Fyllning: Blanda ihop:

250 g kesella
1 dl créme fraiche
2 msk rivet citronskal + ev lite av saften
2 dl florsocker
50 g avsvalnat smält smör eller margarin hälls i

Dela tårtbottnen i 2 delar och bred fyllningen mellan och ovanpå..

Garnering: Flagad och rostad mandel samt vispgrädde. Köp färdigflagad mandel eller fixa det själv, är du lat så går det bra med grovhackad mandel Lägg mandeln på en plåt och rosta den i ugnen i 175 grader ca 5 min. Passa noga, den bränns lätt.

Till överst på sidan

MJöD (3 olika recept) OCH LIKöRER

Det mesta som är trevligt i Sverige är förbjudet. Så därför är det naturligtvis förbjudet att brygga mjöd, eller?. Men så här gör man.

Från klostret Buckfast i England kommer det här receptet

Broder Adams mjöd

Mjöd görs bäst av rent vatten och ren honung. Proportionerna bör vara 2,5 kg honung per 10 liter vatten. Rekommenderas 3,5 kg honung.

Honungen upplöses i det varma vattnet och lösningen (musten) uppvärms till kokpunkten, men får inte koka mer än ett ögonblick.

Vill man använda mera sofistikerade metoder, mäter man koncentrationen med en Most und Weinwage nach Oechsle (en aerometer kan finnas i en affär som har säljer sånt som behövs för vinbryggning). Denna bör visa någonstans mellan 75 och 85, dvs spec vikten (i dag säger vi densiteten) bör vara 1,075 resp 1,085. Obs mätningen görs vid 20 grader C.

Musten får svalna till en temperatur under 30 grader innan jästen tillsättes. Jästen bör vara vinjäst av starkvinstyp. Helst bör man gjort en rejäl förkultur. Denna kan lämpligen göras av apelsinjuice. Kontrollera att det står på förpackningen att inget konserveringsmedel är tillsatt. Till musten sättes också saften av två citroner per 10 litet vatten. Ev. kan också jästnärsalt tillsättas, men det är inte nödvändigt.

Skall man använda någon form av kryddning, kan ett halvt citronskal (inte mer) . 1-2 kryddnejlikor kan också tillsättas. Möjligen en liten bit kanelbark. Allt set här per 10 liter must.

Tre dagar efter det att jästen tillsatts bör jäsningen vara i full gång under förutsättningen att jäskärlet står i rumstemperatur. Under jäsningen bör rumstemperaturen vara så jämn som möjligt. Jäsningstiden kan vara från två till sex månader beroende på honungstyp, honungsmängd och temperatur.

Krydd-mjöd (danskt recept)

Här är ett gammalt recept från början av 1800-talet. Det blir ett mycket gott kryddigt mjöd.
Till 10 liter:

4 kg honung
9 liter vatten
100 g jäst eller 1 paket vinjäst
1 g svavlingspulver*
1 g jästnärsalt*
2 tsk krossad krita
40 g hel ingefära
5 g hel kardemumma
10 g hel kanel
5 g anisfrön
5 g krossade korianderfrön
2 st krossade muskotnöt

* Följ fabrikantens anvisningar

Så här gör man:

3 liter av vattnet, honungen och kritan kokas i 5 minuter och skummas därefter noggrant. Därefter tillsättes resten av vattnet och vätskan hälles på en damejeanne. Samtliga kryddor tillsättes direkt i kärlet.

När vätskan svalnat till 30 grader C tillsättes svavlingspulvret, jästen (jästkulturen om vinjäst används) och jästnärsalterna. Skaka damejeannen ofta de första veckorna. Efter 8 veckors jäsningomtappas mjödet så att kryddor och bottensats kan avlägsnas.

Efter ytterligare 4 veckor omtappas mjödet på nytt och efter klarning kan mjödet tappas på flaskor. Lagring förhöjer kvalitén avsevärt. Det här mjödet är mycket gott som långdrink med citronsaft och många isbitar. Synnerligen läskande under varma sommardagar.

Enkelt Honungsmjöd.

(ursprung ?)

Till 10 liter 3 kg honung, 8 liter vatten och 4 citroner. 1 g jästnärsalt* och 1 flaska vinjäst* * Följ fabrikantens anvisningar

Så här gör du:

Koka honungen i 3-4 liter av vattnet i 5 minuter. Tag sen bort allt skum med en hålslev. Tillsätt därefter resten av vattnet samt saften och fruktköttet av citronerna. När temperaturen sjunkit till 30 grader C tillsätts jästkulturen och jästnärsalterna.

Låt mjödet jäsa i 3 månader.. Skaka damejeannen ofta den första tiden. Efter 3 månader omtappas mjödet, och efter ytterligare några månader bör det ha klarnat så att det går att buteljera.

Njutes måttligt!

Bild upp

Likörer

Honungslikör.

Av honung och vodka får man en guldgul, helt ljuvlig likör, lite ny och annorlunda i smaken.

Av det här blir det ca 1,1 liter ca 24 % (lagom stark) likör och om du använder 37,5 % vodka. 700 g honung (1 st 700g-burk)

1 flaska 70 cl vodka
1-2 bitar hel kanel (el vaniljstång)
1 rejäl bit apelsinskal (el mandarinskal)

Låt allt utom vodkan koka upp, se upp det kokar lätt över. Tag grytan från spisen och låt kallna. Ta upp kanelbiten och apelsinskalet. Rör i vodkan, och häll allt på flaskor. Låt stå i 3 veckor. Ibland kan likören bli grumlig, sila då genom ett kaffefilter

Bärlikörer

En varm och solig dag plockar jag solvarma skogshallon och solvarma svarta vinbär.

Hallonen rensar jag under tiden jag plockar, sedan är det bara att lägga dom i en liters-flaska med vid öppning (jag använder Paul Masson-flaskor, 1 liters med lock . En glasburk med lock går också bra). Vinbären sköljer jag o repar och lägger i flaska med vid öppning ( som för hallonen). Flaskorna ska vara fulla. Därefter så häller man på sprit (brännvin special som inte är så stark som vanlig vodka, eller billig vodka köpt i Tyskland)

Flaskorna ställs i ett soligt fönster där de ska stå i 3 - 4 veckor. Skaka dem var o varannan dag.

Sila genom kaffefilter. (bärmassan som blir över kan man sockra och ha som tårtmellanlägg).

Koka en sockerlag på 6 dl socker och 5 dl vatten per liter avrunnen bärsaft.

Sen kommer det roliga. Häll i sockerlagen, inte allt på en gång utan provsmaka försiktigt tills det smakar lagom sött.

Häll upp på snygga flaskor, korka igen och låt stå mörkt och svalt till jul. Då kan du njuta av en smak av sommaren till kaffet.

Nästan på samma sätt gör jag slånbärslikör.

Fast här måste slånbären frusit först. Vänta tills första frostnatten varit eller lägg slånbären i frysen över natten. Bären måste man sticka hål på med en nål eller dylikt. nu är det kanske inget soligt fönster men det går bra med rumsvärme och flaskan skakas varannan dag.

Sila och blanda i sockerlagen (inte allt det kanske blir för sött) och provsmaka...

Låt stå mörkt och svalt i ett par månader.

ÖVRIGT

Tuulas sportdryck

9 dl vatten
1-2 msk honung
1/2 tsk salt
Saften av 1/2 citron

Värm upp det här till 70 grader. Låt kallna i kylskåp över natten. Det här används som sport eller energidryck

Är du trött, förkyld o snuvig? I så fall prova det här:

HONUNGSTODDY

Saften av 1/2 citron + 1 msk honung + varmt vatten. Blanda.

Häll i en lagom "snaps" av konjak eller wodka.

Eller

varför inte prova på det här: En stor kopp varmt honungsvatten ( 1 msk honung).

Krydda med lite ingefära, kanel och malen svartpeppar (lika stora mängder, ung 1/2 ktyddmått blir bra)

Dagen efterdryck

1 msk honung och 1 glas nypressad citronsaft (+ en äggula, om det är riktigt besvärligt)

Bild upp

Tips

Välj design på
sidorna härunder

På de här sidorna
används cookies endast
för att komma ihåg den
design du föredrar.
Mer om cookies
Kontakta din
bitillsyningsman

Skämtbild på sjukt bi
  • Om du misstänker
    något onormalt
  • Om du misstänker
    yngelröta eller
    om du ser
    missbildade bi
  • Om bina ska
    flyttas till
    annan församling
Upp
Drottning2015 Årets drottning
2016 vit
2015 blå
2014 grön
2013 röd
2012 gul
2011 vit
Den här sidan
har klarat
W3C-s validering

Webmaster
Maritta Månsson

Tips

Ctrl + scrollhjulet ger större eller mindre text

Ctrl och + ger större text

Ctrl och - ger mindre text

Andra webläsare
väl värda prova:

Mozilla Firefox
Snabbast av alla! Bäst.

Opera
Norsk

Safari
Den är OK

Google Chrome Uppstickare, ny & bra

Övriga recept

Cerat, salvor osv kommer....

Bild på ett bi

ingen bild bara utfyllnad
Upp