Du har valt att inte visa några bilder.
Välj design

Ganmla bilder och reportage

från Göinge Bf-s verksamhet.
 

2019

Den här sidan har inte uppdaterats på länge och kommer inte heller göras. Istället har jag på sidan "information/styrelsen" lagt till "Veckobrev" som kommer uppdateras flitigt under säsongen.........
Nu finns vi även på Facebook. Där kan medlemmarna själv lägga in sina bilder och skriva trevligt om sin biodling. Du behöver inte alls vara medlem i Göinge Biodlareförening , men du måste ansöka om medlemskap i gruppen.
Facebookgruppen

 

2017

21 november

Igår hade vi årsmöte. Vi var i XL-byggs lokaler i Osby. Gunhild hade ordnat det så jättefint och dukat fram ett nästan julbord. Med ägg o sill, rödbetssallad, lite kallskuret, ost vindruvor, fruktsallad. Frukt. Och jättegoda nybakta bröd. En riktig festmåltid blev det. Efter mötesförhandlingarna blev det kaffe o kakor. Två lotterier såldes. De stora vinsterna ( en planka med diverse godsaker på) gick till Gunhild och Evory.

Vi fick äntligen en ordförande: Viktoria Persson som vi sett mycket av i Biåkra i flera somrar. En valberedning fick vi också: Ida Gustafsson och Kristian Lundin. I övrigt blev det inga förändringar, utan styrelsen 2018 ser ut precis som 2017, förutom att vi hälsar Viktoria välkommen till gänget!

Årets hedersmedlem som drogs bland de som lämnat in årsrapporten blev Helena Håkansson, som också är en trogen gäst i Biåkra. Annars vart det idel omval av de som valts på två år. (Halva styrelsen väljs ju varje år och då på två år). Göingedraget kommer som planerat att skickas ut även nästa år, med hjälp av alla i vår förening som lämnar in bidrag!

Nästa år kommer Helena Håkansson att hjälpa mig med tidningen förutom några till som kommer att få läsa korrektur och/eller skriva.

Ett stort stort tack till Gunhild som fixat allt så fint!


21 november
Daggen får pris för Skånes bästa honung.
Skånes bästa honung fanns i Göinge. Här tar Daggen emot priset

Skånska honungsmästerskapet anordnades även i år. Vi hade honungsbedömning i Solberga i mitten av september. Vi lämnade en burk vidare och den skulle deltaga. Så här såg inbjudan på distriktats hemsida ut:

Var förening tar fram de 2 bästa burkarna från sina medlemmar. Detta görs genom att de som vill delta lämnar in 2 burkar från samma battch/slungning för bedömning. Lokala provningen görs i en burk och föreningsmästarnas burk 2 med tillhörande bedömnings protokoll lämnas till Distriktets styrelse innan den 20 september. Vinnarna kommer meddelas på utbildningsdagen i oktober.

Och vi i honungsbedömningskommitén gjorde ett bra jobb! Det är inte första gången honung från Göinge blir bäst/godast i Skåne. För några år sedan vann Daggen samma pris och det är ett vandringspris som han nu har två inteckningar i! Vi gratulerar!


I oktober hade skånedistriktet i samarbete med Kronoberg och Blekinge, ordnat en utbildningsdag för styrelsemedlemmar och andra intresserade, om hur en styrelse kan arbeta.

Från vår förening deltog fem medlemmar och totalt deltog endast 15. Från Hästveda Bf deltog 2 och från Hässleholm också två. Det var en mycket intressant och givande utbildning och dessutom så fick vi allt material sänt till oss via e-post

Dessutom har Mats Ekstrand och jag (Anna-Maritta Hjalmarsson) deltagit i en utbildning om det nya medlemsregistret. Nu är det gamla krångliga Membit utbytt mot ett mera lättskött register.

Ny biodlingskurs har startat nu med en första träff. Det blir en träff till före jul och sedan fortsätter kursen i vår med träffar varannan vecka.

Vid julmässan i Tydinge nu den 1-3 december kommer Lennart Daggen Ohlsson att medverka ena dagen


16 maj

Daggen visar o berättar om bin.
Daggen visar en ram och berättar om våra bin

Måndagen den 8 maj öppnades föreningsbigården med ett "Vårmöte". Ja Vårmöte, fast våren lyste med sin frånvaro: Vädret var för kallt för att kolla samhällene närmre.

Nästa måndag den 15 maj vart vädret bättre och årets 11 elever fick lära sig tända rökpusten med mera, och så flytta över de tre nyinköpta samhällen som stod på alldeles rätt plats, men dock i säljarens lådor. Ev skulle också skattlådor sättas på men det visade sig inte vara läge för det utan det kommer att göras nästa måndag istället.2016

Vårmöte den 9 maj

Blivande drottningodlingar.

Efter en dryg vår med kyla länge, länge, så blev det plötsligt sommar, med temperaturer på runt 25 grader.
 
Samlingen inför mötesförhandlingarna inleddes med korvgrillning för att avslutas med kaff och goa kakor.
 
Det diskuterades bl a om inköp av några nya bisamhällen, eftersom vinterförlusten i föreningsbigården varit stor. Även eventuella studiebesök diskuterades och förslag på platser. Föreslogs även planer på att försöka odla drottningar.


 

2015

Avslutning för biodlaresäsongen i Biåkra
Måndagen den 14 september

      Nya biodlare 2015.
      Årets nya biodlare
  Saknas: Patrik och Robert
      Cirkelledare:
  Lennart "Daggen" Ohlsson

Efter en säsong med mestadels ruskigt väder var det så dags för avslutning med goda soppor.

Årets nya biodlare fick sina diplom och två presentkort lottades också ut. Vinnare blev Jörgen Ernstsson och Patrik Bengtsson.

Inte mindre än tre lotterier sålde och kvällen avslutades med kaffe och äpplekaka

Avslutning september 2015
Servering av soppan utomhus och äter gör vi inne13 juli

Hitintills inte så mycket sommar, sånär som på några dar då och då. Maj månad var den kallaste sedan 1962 och juni var repris på maj. Juli var också kall och dryg. Men i augusti blev det i alla fall lite sommar


Öppet hus i samarbete med Vuxenskolan
Måndagen den 4 maj
Öppet hus en regning måndag i maj.
Öppet hus med fika, korvgrillning, tipsrunda
och fika

Öppet hus en regning måndag i maj.
Måndagen den 20 maj regnade det i alla fall inte

Föreningsbigården har redan varit öppen tre måndagar före kvällens Öppet Hus. Som blev en dag med ostadigt väder och kyla. Trots vädret kom ändå många som fikade, åt grillad korv eller gick en tipsrunda eller tog några lotter. Vi hade även besök från Glimåkra Hembygdsförening som hade med sig årsboken för 2015. I denna fanns ett reportage om vår föreningsbigård.

Med tanke på förra årets måndagskvällar i maj så bestämdes det på årsmötet i november att vi skulle öppna tidigare 2015. Och så har det blivit. Dock har vädret inte varit tillräckligt bra för att årets elever kunnat jobba med bisamhällena. Avsikten är att eleverna ska tilldelas varsitt samhälle och lära sig sköta det med handledning av erfarna biodlare.


Säsongsstart måndagen den 13 april

Vintern kom visst tillbaks denna dag.

Tidig vårvinter
Reportage från 2011

Men snön försvann under dagen, men kyligt och blåsigt var det och det var för kallt för att undersöka bina. Trots kyliga vädret var det runt 24 biodlare som dök upp under kvällens lopp. Några stannade tillräckligt länge för att smaka på den goda grillade korven.

Så här såg det ut i morse för många av oss här i nordöstra Skåne!

Morgon den 13 april 2015
Lördagen den 28 mars kl 10 var det vårstädning i föreningsbigården. Snabbt avklarat och så bjöds det på grillad korv. Den trevikta foldern presenterades och har lämnats in för tryckning. Du kan läsa den här

Foldern presenteras på vårstädningen 

2014

17 november och årsmöte

      Nye ordföranden samt vice ordf
    Ny ordförande och vice

Samling hos Nedanbäcks där fikat stod framdukat. På utsatt tid följde själva årsmötet med dagordning precis som vanligt. Årsberättelse, kassarapport, revisorernas berättelse och ansvarsfrihet samt valen avklarades i rask takt.

Leif Hjalmarsson, vår ordförande, och som varit med i styrelsen sedan 1967 tar paus, och som ny ordförande valdes Mats Ekstrand Glimåkra. Mötet avslurtades med fika och ett lotteri på blommor.

Årsmöte är slut och nu går vi hem
Årsmötet är över......

10 november

Honungsbedömning i Solberga.

      Diplom Godaste Honungen 2014.

Ytterligare fyra biodlare ville ha sin honung bedömd, vilket gjord att vi fick ordna ytterligare en honungsbedömning förutom de två vi haft uppe i föreningsbigården i höst.

Totalt har 17 burkar honung bedömts och samtliga har blivit godkända. Fem personer deltog i den bedömnings-
kommitté som skulle utse årets godaste honung. Ingen visste vems honung som bedömdes vilket kontrollanten nogrannt kontrollerat. Fyra av dessa 17 honungsburkar kunde gallras fram som godast. Vårt resultat kan ses på diplomet här ovan.

Honungsbedömning i november 2014 i Solberga

8 september och avslutning i Biåkra

  Årets elever 2014 får diplom
Diplom till årets elever.
  Vinnarna av presentkorten Presentkortsvinnarna.

Så blev det återigen dags för avslutning i Biåkra. Med diplomutdelning till årets 16 elever, samt utlottning av 6 st presentkort.

Som seden är bjöds det på olika sorters soppor, ärtsoppa, svampsoppa, grönsakssoppa, potatissoppa och fisksoppa. Hembakt bröd och ost. Kaffe och äppelpaj. Många satt ute och njöt, och andra myste inne, och ca 40 personer deltog.

Avslutning i Biåkra 201417 augusti

Öppet hus 17 augusti 2014
Stig Hansson delar ut presenter till Föreningen, här på bilden två av våra eldsjälar i Biåkra

Öppet hus i Biåkra, och vädret, ja äntligen regn! Men det kunde ju väntat några timmar till. Trots det så kom det många besökare.

Pristagrlista finns här under. 51 personer gick rundan. Lotter, hamburgare, korv och fika såldes och även annat.

Resultat tipsrundan

12 frågor , en utslagsfråga: snöret var 5,3 m långt.

1. Margareta Andersson 9 rätt
2. Anette Lindberg 8 r, gissat snöret var 5 meter
3. Benny Ohlsson 8 rätt, gissat snöret var4,72 m
4. Yvonne Kristensson 8, rätt gissat snöret var 3,86 m
5. Magnus Rasmusson 8, rätt gissat snöret var 3,80 m
6. Mats Ekstrand 8 rätt, gissat snöret var 3,2 m
7. Göran Johnsson 8 rätt, gissat snöret var 3,14 m
8. Martin & Paula 8 rätt , gissat snöret var 3,0
9. Anders,Vibeke, Selma, Kasper, 8 rätt, gissat snöret var 1,42

Vinsterna kan hämtas i Biåkra på en måndag efter kl 18. Fråga efter Evory.


7 augusti

Blivande drottningodlingar.
Reportage i Kristianstadsbladet onsdagen den 23 juli

Årets sommar är nog den varmaste på många år. Nu är vi inne på den 7 veckan med många tropiska nätter och värme runt 30 grader på dagarna.

Besöksfrekvensen i Biåkra på måndagskvällarna har varit stor, mellan 30 och 40 biodlare har kommit för att lära sig mera om biodling. Som vanligt har träffarna avslutats med grillad korv från Nedanbäcks gårdsbutik.

Nytt för säsongen är att vi inte valt tre eller fyra biansvariga, utan istället har det valts ansvariga för varje bisamhälle, och vilka som är ansvariga finns anslaget i Biåkra. Under våren har 16 elever lärt sig om biodling i Vuxenskolans regi och kursledare har Lennart "Daggen" Olsson varit. Praktik i sommar på måndagskvällarna.


Obs. Länken här är bruten, men den leder ändå till Kivas sida.

Kiva

www.kiva.org

Vid årsmötet 2012 bestämde medlemmarna, att vi skulle använda en del av förra årets överskott till att hjälpa biodlare ute i världen som ville förbättra sina kunskapar eller utveckla sina odlingar.

Vi blev medlem i KIVA, en världsorganisation som förmedlar mikrolån till människor som har bärande idéer eller tom verksamheter de vill utveckla, men som inte har eget kapital eller tillgång till vanliga banklån (det ena kan ofta leda till den andra, eller hur). Dessa människor bor ofta i det som vi kallar 3de världen och det finns även
de som bor i krigszoner.

Du kan på Internätet titta på KIVAs hemsida for att se vilka aktiviteter som pågår där. Länken dit är www.kiva.org och vårt lag är Supporting Beekeepers


5 maj och 12 maj 2014

Föreningsbigården har nu öppnat igen.

Blivande drottningodlingar.
Dags för syning av bisamhällena

Årets nya biodlare lär sig här hur det går till när bitillssyningsmannen är på besök för att syna bina. Samhällena gås igenom och varenda ram undersöks noggrannt. Tre samhällen hanns med.

Måndagen därpå fortsatte eleverna och bitillsyningsmannen trots det regniga vädret

Lördagen den 3 maj samt söndagen den 4 maj städades det i Föreningsbigården. Föreningen bjöd även på grillad korv.


23 februari-14

Diplom och blommor.

Årets första diplom
har utdelats till kassören sedan 1987 i Göinge Biodlareförening, webbmaster sedan 1998, samt "redaktör" för medlemstidningen Göingedraget.

Diplomet utdelades av SBR-s ordförande Marita Delvert vid Skånedistriktets årsmöte i Eslöv den 15 februari.

Det var Tuula som lämnat in en ansökan, vilken glad överraskning det blev!

Vid Riksförbundsmötet 2013, beslöts det att man framledes kan ansöka om SBR:s Hedersutmärkelse. Skrivelse om detta har gått ut till alla föreningar.

SBR:s Hedersutmärkelse tilldelas en medlem som på ett förtjänstfullt sätt utfört förtroendeuppdrag i förening, distrikt eller förbund i minst 25 år. Utmärkelsen består av diplom och utdelning sker vid en högtidlig ceremoni under ett riksförbundsmöte, då hederspersonen även bjuds på middag. Distrikt eller förening hjälper till med motivering och förslag på diplomtext. Den enskilde kan mycket väl påminna sin förening eller sitt distrikt om att man uppfyller bestämmelsen för SBR:s Hedersutmärkelse

Även icke medlemmar kan tilldelas denna Hedersutmärkelse.


2013

God jul

7 dec Julbord hos Nedanbäcks

22 november-13

Och årsmöte har det varit. Föreningen har varit hos Assertorpvaxen med ramar och en workshop har vi haft i samarbete med Vuxenskolan.

Workshop: Vi tillverkar salva och cerat.
Workshop
Hos Assertorpsvaxen.
Hos Assertorpsvaxen

Av bivax kan man göra mycket, inte bara ljus, utan också både salvor och cerat. På kvällen den 21 november samlades 9 biodlare för att lära sig detta.

Ledare var Kerstin Seugling, som kunnigt lärde oss om örter och oljor, och om vad man behöver för att tillverka sin egen ringblomssalva och sitt eget cerat. Vi hade en mycket trevig och lärorik kväll!

Vi har lämnat ramar hos Assertorpsvaxen. Vi brukar hjälpa våra medlemmar med detta varje höst

Årsmöte den 18 november

En biodlareförenings verksamhetsår sträcker sig från den 1 november till och med den siste oktober nästa år. Så därför kan vi säga, att det nya verksamhetsåret inleddes med ett väl förberett årsmöte hos Nedanbäcks den 18 november.

Det inleddes med fika, frallor med tillbehör. Mötesförhandlingarna avklarades snabbt och årets bonusmedlem (=årsavgiften till SBR) drogs fram bland dem som lämnat in sin årsrapport. Vinnare blev Börje Levin. Ett lotteri såldes och lyckliga vinnare blev Lennart Carlsson, Sten J och Leif Hj. Kvällen avslutades med trevligt biprat och en fantistisk god blåbärspaj till kaffet.

7 november. Bli Godkänd Biodlare Det var 7 st från vår förening som gick en mycket, mycket givande kurs för att bli godkänd biodlare. Kursen startade redan kl 08 på morgonen Vi höll på till kl 17.15, med korta avbrott för fikor och lunch. Ja, lunchen var helt fantastisk: Dansk fläskesteg med knaprig svål och massor med tillbehör , sallader ...

Preben Kristiansen höll i kursen, och vi fick lära oss massor om bisjukdomar och hur man bekämpar dom. För att bli Godkänd Biodlare krävs "bara" att du varit biodlare i tre år. Det ska intygas av någon man inte är släkt med. Förmodligen ordnas det en ny kurs i Skånedistriktets regi i vår


En biodlareförenings verksamhetsår avslutas den 31 oktober!
Avslutning i Biåkra den 9 september-13

Avslutning i Biåkra 9 sept 2013

Med diplomutdelning till årets nya biodlare, utlottning av 2 presentkort
på en avläggare, samt 4 presentkort i bibutiken "Skäldershus".

Vi vann presentkorten.
Vi vann presentkorten Innesittarkväll.
Innesittarkväll Nya biodlare.
Nya biodlare

Lagom till kvällen kom hösten med lite regn, efter flera dagars brittsommar. Ändå deltog närmre 40 medlemmar inklusive familjer.

Kvällen inleddes med att de 7 samhällena fick årets sista socker, därefter bjöd föreningen på olika sorters soppor, och så äpplekaka med vaniljsås. Ett lotteri såldes och som avslutning diplomutdelning och presentkort och fotografering.

 


Öppet hus lördagen den 24 augusti-13

Öppet hus i Biåkra

Och med strålande sommarväder. Vi sålde honung, lotter, tipsrunda, fika, hamburgare och grillad korv. Årets tipsrunda var betydligt svårare än vanligt. Av de tolv frågorna var det bästa resultatet 7 rätt, vilket fyra deltagare av de 39 som gick rundan, klarade av. Vinsterna utdelades med hjälp av utslagsfrågan: Hur långt är repet. Svar 91 cm. Samtliga vinnare har fått sina vinster!


31 juli

Det var länge sen sist! Beror på det fina vädret med sol varje dag och minst 25 grader varmt och inget regn, jo lite igår!

Under tiden som gått har det gjorts en omlarvningar till, förutom de vi gjort förut (3 juni, 17 juni). Den 15 juli odlade vi i två samhällen och som synes mycket att passa! Måndagen den 29 juli var det dags att se hur många drottningar som kläckts. Bilden under visar drottningodlarna under omlarvningen den 15 juli.

bild som visar vilka tider som måste passas när man odlar drottningar bild omlarvning den 15 juli


3 juni, 10 juni, 17 juni-13

Och sommar och välbesökt och korvgrillning. Årets nya biodlare gick igenom tre bisamhällen. Sista veckan visade bivågen att 11 kg honung dragits in. Honung slungas. Tre drottningodlingskursare gjorde en omlarvning på medhavda ramar. Och ytterligare en omlarvning har gjorts tyvärr misslyckades det pga att en drottning kläcktes "för tidigt" och tog död på de andra.

Genomgång av bisamhälle. Genomgång av bisamhälle. Drottningodlingsram. Hur många celler har blivit antagna.

Förra måndagen den 3 juni gjordes omlarvningar. Och odling ska ske i tre av föreningens samhällen.
Tider att passa
Dag 0 = omlarvningsdagen, dvs måndagen
Dag 5 = kontrollen , dvs lö
Dag 10 = torsdagen det blir i vårt fall den 13 juni celler i kasetter.
Dag 12 - 13 kläckningsdags
Dag 14 Måndag 17 juni. Utsättning i ytterhus i väntan på parning

Bilderna här bredvid visar att årets nya biodlare går igenom några bisamhällen. Och så kan vi se hur det gått med vår drottningodling. Inte så bra.

27 maj Vårmöte-13

Dags för vårmöte. Vädret ruskigt och medlemmarna välkomnades med grillad hamburgare vid ankomsten. Ett lotteri på 3 bidrottningar såldes. Vinnare blev Ingvar, Kerstin och Jerker.

Avslutning med fest på spettekaka.
Spettekaksfrossa

På grund av det ruskiga vädret flyttades mötet in i Biåkra-huset och det var ganska trångt om plats. Extrabelysning ordnades. Och sedvanliga mötesförhandlingar och diskussioner (se vidare på medlemssidorna). Som avslutning kaffe och spettekaka.

20 maj förmiddag och studiebesök-13

 

Skolklass på studiebesök.

I Höstas var Lennart Daggen på skolan i Glimåkra och berättade om bin, biodling och hur man får honung. Eleverna var mycket intresserade och ville väldigt gärna besöka vår fina bigård här i Glimåkra. Och nu var det dags för ett studiebesök, där mottogs de tre klasserna av både Daggen och Tuula.

Såväl elever som lärare lyssnade intresserat på allt som Daggen hade att berätta. Besöket abslutades med saft och bullar som Tuula fixat.

Blivande biodlare.

Ett jättefint reportage fanns dagen efter i Kristianstadsbladet och det kommer sednare att finnas i vår klippbok

20 maj senare på kvällen-13

 

Omlarvning. Omlarvning.

Redan en timme tidigare än vanligt mötte årets drottningodlare upp i förenings-bigården. Kvällens jobb började med att i ett av de snälla samhällena leta upp ett lämpligt kakstycke med nyckläckta larver i.

Och så blev det dags att försöka få de små, små larverna i cellkopparna. Vilket inte alls visade sig vara lätt.

Så småmingom dök fler biodlare upp och årets blivande biodlare blev dels intresserade åskådare, dels fick de jobba med andra saker, som att måla nya bilådorna, eller sätta på skattlådor

Blivande drottningodlare tränar på att omlarva.


    Studiebesökare kollar bihus.

    Hela gänget.

Studiebesök från Australien April -13

I april fick föreningsbigården besök från "down there". Det var två syskon från Australien som var på besök för att hälsa på släktingar. De blev väl omhändertagna av Daggen själv såväl som Tuula och en goda vänner.

Studiebesökare kollar bihus.
Daggen visar besökarna en parningskasett

13 maj

 

  Arbetskväll i Biåkra.

Under den här kvällen gick Leif med flera igenom några bisamhällen. Bengt demonstrerade sin billiga bivåg, som används mycket för att kontrollera tex ifall samhällena behöver mera mat tidig vår. Likaså visades en myrstoppsfälla, eller vad man nu ska kalla den. Mycket effektiv och miljövänlig. Istället för Myrr!

5 Maj-13

Bihusvågen sätts på plats
Fikapaus
5 maj och äntligen vår!

Föreningsbigården öppnades måndagen den 6 maj. Årets nya biodlare fick se hur det går till när bitillsyningsmannen kommer. Ett samhälle, hade mist sin drottning men övriga samhällen befanns friska och ovanligt starka! Som vanligt avslutades kvällen med korvgrillning.

Söndagen den 5 maj städades det i föreningsbigården. Bivågen kom på plats


Blivande biodlare.
Blivande biodlare

Här ser vi hälften årets blivande biodlare, med ledaren Lennart "Daggen" Olsson. Den kursen är uppdelad så varannan vecka träffas eleverna. Varannan vecka andra hälften. Därefter erbjuds eleverna praktik i föreningsbigårdden hela sommaren lång!
Måndagen den 22 april

samlades vi, ett 70-tal biodlare invid den vackra Tydingesjön, för att höra på två mycket intressanta föreläsningar. Dels Bengt Nihlgård som pratade om varför våra bin försvinner/bisamhällen går under. Dels fick vi veta mycket om allergier mot bigift oh getinggift. Och framför allt: vad göra!

I pausen kunde vi köpa grillade hamburgare, eller korv eller fika och så kunde vi köpa både honung och vaxljus.

Föreläsarna avtackas av Tuula
Här tackar Tuula våra föreläsare för de mycket intressanta föreläsningarna
Bilden tagen med mobil och mycket svag belysning!

April

Kurserna är igång

Blivande drottningodlingar.
Blivande drottningodlare

Måndagen den 8 april startade årets drottningkurs med 16 elever + Kursledarna Leif och Bengt. Och undertecknad som fixar filmer och böcker, fotograferar med mera.

Första träffen = lära känna varandra och lite om hur man går tillväga för att odla sina drottningar. Samt Gunnar Krantz film om Drottningodling. Vi visade vad som behövs och kollade i kataloger. Ja så såg vi min amatörfilm om drottningodlingen i Biåkra 2010.

Blivande biodlare.
Blivande biodlare

Här ser vi hälften årets blivande biodlare, med ledaren Lennart "Daggen" Olsson. Den kursen är uppdelad så varannan vecka träffas eleverna. Varannan vecka andra hälften. Därefter erbjuds eleverna praktik i föreningsbigårdden hela sommaren lång!

Kurserverksamhet 2013 En ny säsong börjar med dels en kurs i Biodling med 18 anmälda. Start redan i november och fortsättning under våren. Praktisk biodliong i sommar i föreningsbigården

En kurs i drottningodling planeras med start i april med tre teorikvällar anmälda 16 elever + 3 ledare. Vi använder Ulf Gröhns bok Biodling för vanligt folk. Kursen är öppen för biodlare i vår egen förening samt i mån av plats även för biodlare från annan förening. Anmälan direkt till Leif 044-66020 eller Bengt 044-41149. Praktiskt drottningodling blir det sedan i föreningsbigården med start så fort det är möjligt.


2012


Öppet hus 16 september-12

 

Fikapause och om hjärtstartare


Fikapause och om hjärtstartare sett från ett annat håll

Många olika aktiviteter var det; Man kunde gå en liten tipsrunda med 12 frågor. Vinnare blev Helén Wetterlöv-Olofsson med 10 rätt följt av några med 9 rätt och så tröstpriser till de med 8 rätt. Utslagsfrågan: burken vägde 175 g. Alla pristagare har fått sina priser.

Tre lotterier såldes och alla priser utom ett (ett pkt kaffe) har avhämtats. Nedanbäcks Ingrid grillade sina supergoda hamburgare och korvar. Kaffe med dopp kunde intagas, och så kunde man förstås få veta mycket om bin och biodling. Observationskuporna studerades flitigt. Och så visade och berättade Evory om olika svampar både ätliga och oätliga (giftiga).

Vår lokaltidning Norra Skåne var också på plats. Reportage i Norra Skåne tisdagen den 17 sept

4 sept och 5 september -12

På måndagskvällen besökte Broby hantverkskvinnor oss och de välkomnades av Tuula.

Studiebesök av Broby hantverklskvinnor.


Invintring av bisamhället, men först ska drottningen hittas.

De grillade hamburgarna från Nedanbäcks Gårdsbutik smakade bra och Lennart (Daggen) Olsson berättade om biodling. Kvällen avslutades med kaffe och kaka

Dagen därpå kl 10 träffades några biodlare + några av vårens biodlareelever uppe i föreningsbigården för att lära sig hur det går till att invintra bisamhällena.

Här ska bivågen lyftas bort och därefter drottningen letas upp. Till sist ska samhället få en ballong med sockerlösning. Efter drygt 4 timmars arbete var alla samhällena klara och alla hade fått sin första ballong.

20 augusti -12

Kvällen inleddes med att en drottning i ett samhälle skulle bytas ut. Därefter honungsbedömning inför publik..

Biodlare en skön augustikväll i väntan på att korven ska bli klar.

Långväga gäster besökte oss: en biodlare från Mallorca med drottning. I bilden syns de i ungefär mitten

Presenten mandel- och apelsinblomshonung därifrån provsmakades och förståss så kollades vattenhalten, endast 15 % För att honungen ska godkännas måste vattenhalten vara under 20 %, ju lägre desto bättre!

7 augusti

Resumé över vad som hänt sen sist jag skrev

Styrelsemöte och vi bestämde tid för Öppet hus samt avslutning. Utskick blir det till medlemmar och grannföreningar m fl.

I nästa nummer av Göingedraget skriver vi mer om drottningodlingskursen och om våra planer för en ny kurs i vår.

En kursdeltagare gör en omlarvning

Sådan här ljus gjorde vi

Drottningodlingskursen som pågått sedan i våras är nu sas avslutad, och alla som deltog har nu fått varsin drottning. Bilden visar en kursdeltagare som gör en omlarvning.

Årets nya biodlare fick prova på att ta in honung, däcka av ramar, samt slunga

En vacker måndagskväll i juli gjöts det även vaxljus med hjälp av silikonformar.

9 juli

 

Många som besökte oss!

Redan kl 17 samlades drottningodlingskursen för att påbörja en ny omgång drottningar, och så skulle det slungas honung.

Många (38 pers) besökte oss under kvällen, som, som vanligt, avslutades med grillad korv.

2 juli

 

Äntligen en härlig sommarkväll!

Äntligen en riktigt härlig sommarkväll!

Lennart (Daggen) visade och berättade om sin svärmlåda och även om de rälia kvalster han hade med sig i en burk.

Provsmakning av (den vita) rapshongungen från i år. Samt av alldeles nyslungad blomsterhonung. Tuula hade med sig bibröd och propolis som provsmakades.

Drottningodlingskursens deltagare planerade för nästa omgång av drottningodling, vilket bestämdes att startas nästa måndag, den 9 juli. Kvällen avslutades som vanligt med grillad korv.


25 juni studiebesök av biodlare från Älmhult

Bilder från öppet hus

Drygt 30 biodlare från våra föreningar deltog i kvällens träff. Regnet det öste ner och ett Easy-up- tält hade införskaffats så att alla skulle kunna sitta under tak vid fikat. Tuula, Lennart o Leif berättade om föreningen.

Ingrid från Nedanbäcks gårdsbutik grillade hamburgare. Kursens drottningodlare kollade efter utkrupna bidrottningar och 12 kasetter sattes ut för parning.

Provsmakning av (den vita) rapshongungen från i år.

Kvällen avslutades med jordgubbstårta och kaffe.


Måndag 28 maj,måndagarna 4 juni, 11 juni och 18 juni. Drottningodlingskurs .

Drottningodling

Här ska kursdeltagarna prova på att odla drottningar i ett samhälle. Först ska drottingen letas upp.

1 juni var det dags för omlarvning, som utfördes av kursdeltagarna. Drygt 20 celler larvades och slutresultatet blev 5 drottningar kläckta.

Måndagen den 11 juni gjordes ett nytt odlingsförsök och drottningcellerna (12 st blev det) sattes i kasetter på 10-onde dagen för att kläckas ett par dar senare. Kontroll måndagen den 25 juni.

 


Bigården öppnades den 7 maj och vårmöte den 21 maj. Studiebesök tisdagen den 22 maj

Biodlingskurs och drottningodlingskurs är igång

Bigården öppnade måndagen den 7 maj. Vårmöte var det den 21 maj och alla bjöds på nygrillade hamburgare från Nedanbäcks gårdsbutik, samt kaffe och rabarberpaj

Dagen därpå var det studiebesök av ett fackförbunnd inom vården. Tipsrunda och korvgrillning, kaffe o kaka. Båda möten var mycket välbesökta och videokameran var igång.

En kurs för nybörjare är igång och praktik görs i sommar här i bigården och ledare där är Lennart Ohlsson.

En drottningodlingskurs är också igång med 9 deltagare och ledare är Bengt och Leif.


 

2011

Öppet hus söndagen den 18 september
Se reportaget i Norra Skåne

Bilder från öppet hus
Många aktiviteter

 

Öppet hus var det i Biåkra. Samtidigt firade vi också att SBR´s välkända honungsetikett fyllt 100 år

Vädergubbarna hade "lovat" att regnet inte skulle komma in förrän på eftermiddagen men det kom tidigare. Trots det hade vi många besökare som tog lotter, fikade, käkade hamburgare eller grillad korv från Nedanbäcks gårdsbutik och som gick tipsrundan. Evory visade svampar och biväxter och sålde pumpor. Allt medans regnet mestadels öste ner. Här kan man tala om att det var tvättade pengar som gick in i föreningens kassa.

Tipsrundans vinnare har meddelats och snörets längd var 5,37 m.
10 R hade Inga Jönsson och Per-Arne Persson.

Och Eldin & Liam Nilsson, Olle Haraldsson, Laila Persson, Ola Nilsson samt Kerstin Seuglin hade alla 9 R.


V28 den 11 juli

Återigen en härlig måndagskväll i Biåkra
En härlig måndagskväll

 

bilden visar en vacker insekt

Bigubbarna kollade alla kasetterna med nykläckta drottningar i. Kasetterna sattes ut här, utom sex som ska till Hasslö för parning

En av damerna hade en liten insekt i en ask med sig, men tyvärr så visste ingen vad det var för sorts "fjäril".
Till Göinge biologiska förening skickade jag därför en förfrågan och fick ett snabbt svar. Det är en större snabelsvärmare.

V27 den 7 juli

Studiebesök av Osby SRF och fikapaus

Osby SRF besöker oss i föreningsbigården. Här lite grillad korv och kaffe med dopp.

Vår bihusvåg visade denna vecka 92 kg . Vid starten för tre veckor sedan visade den 75 kg. Några nya lådor sattes på samhällena och snart är det dags för slungning.

Förra måndagen larvades det och nu på torsdag v 27 ska drottningceller i kasetter. Vi kommer att sälja drottningar i första hand till våra medlemmar. Behöver du en drottning så skynda dig att kontakta Leif. Tre drottningar har lottats ut och vinnare blev Bengt S, Thomas och Jan N.

30 maj
Studiebesök

 

Honungsreceptfoldern

Vuxenskolans kursledare hade terminsavslut i Biåkra, föreningsbigården i Glimåkra. Lennart (Daggen) berättade om bin och biodling för en intresserad publik. Förutom drygt 15 kursledare deltog även lika många av föreningens medlemmar.

Deltagarna serverades grillad korv samt kaffe med kaka. Och förståss provsmakning av den allra första nyslungade goda och nyttigaste honungen från sälg och maskros. En liten folder med honungsrecept delades också ut, och några växter byte ägare.


23 maj

Lördagen och söndagen den 7 - 8 maj vårstädades det i Biåkra och den 9 maj öppnades bigården för säsongen. Årets "bikursare" deltog också. Vårmöte var det måndagen den 16 maj och regnet öste ner. Lotter på tre st bidrottningar började säljas och dragning blir så fort lotterna är slut. Måndagen den 23 maj var det inspektion av bisamhällena och ett samhälle förstärktes. Dessutom byttes/såldes plantor på tomater, gurka, pumpor, blodlönn mm

Förstärkning av ett bisamhälle

Inspektion av ett bisamhälle som ska förstärkas

 

 


27 april

Idag har bina i Biåkra blivit synade och allt såg bra ut. Precis före påsk skickades Göingedraget ut till alla medlemmar samt ordf. i våra grannbiodlareföreningar. Sommaren kom med stormsteg redan den 18 april och många togs sig årets första bad i Tydingesjön !


 
mars2011, årets första styrelsemöte

Distriktets årsmöte i februari är avklarat med tre representanter närvarande.

I vuxenskolans regi har biodlingskursen kommit igång. och det varje tisdag. Praktik i sommar i Biåkra.

Vårstädning blir det i maj, den 7 och 8 maj. Föreningsbigården öppnar måndagen den 9 maj2010

Den 22 december årets kallaste dag/natt - 23 grader tom ngn som haft -26 grader. Kallaste vintern på 118 år!

God Jul och Gott nytt år

teckning God jul och gott nytt år
Kalligrafi-När bina firar jul

Vintern kom tidigt i år, redan den 21 okt föll den första snön här i trakten. Sedan den 23 november, då några medlemmar begav sig till Assertorps vaxrenseri för att hämta fina rena ramar, samt ett antal honungsburkar har vår trakt varit snötäckt.

 Måndagen den 23 augusti

Välkomna till Biåkra
Göingar eller Falkenbergare...men mat måste man ha...
Vilken tur att partytältet var rest
Biodlare från Falkenberg -Ätradalens Biodlareförening besöker oss

Vår ordförande och Lennart "Daggen" Olsson och en massa biodlare.

Föreningen hade fixat mat: Grillad karré från Nedanbäcks gårdsbutik, potatissallad, bröd, dryck, sallad, kaffe + kaka och alla lät sig väl smaka. Och vilken tur att partytältet som en medlem skänkt oss, var rest, för det blev några rejäla skurar under kvällen.


Måndagen den 2 augusti

Daggen berättar om biodling för Knislinge SPF
Leif larvar inför intresserade SPF-are
Olle J, en erfaren biodlare hjälper några elever att borsta bort snälla bin
Knislinge SPF gör ett studiebesök hos oss

Lennart (Daggen) Olsson berättar om biodling inför över trettio intresserade besökare.

Leif startar en ny drottningodling och här larvar han inför intresserad publik (som vanligt).

Samtidigt är det dags att ta in honung som ska slungas. Olle Jönsson, erfaren biodlare, hjälper några av eleverna med det. Här ska de snälla bina borstas bort från ramarna, som sedan tas in och slungas.

Måndagarna den 5 juli - måndagen den 26 juli

Leif fortsätter larva åt föreningen, drottningar sätts ut, drottningar hämtas hem från Hasslö. Beställning av socker togs emot. Korvgrillning. Och antalet besökare varierade från 13 till 21 besökare under de här måndagarna.
28 juni Bo Lindahl besöker oss
Bo Lindahl berättar om växter och GMO

Bo Lindahl besöker oss och berättar om växter och GMO inför en intresserad publik.

21 juni start av drottningodlingen i Biåkra
Leif larvar

En strålande skön dag, men några rejäla skurar på kvällen precis lagom till kvällens möte.

Många följde med intresse hur Leif arbetade med att plocka små, små larver..


14 juni. Dragning i drottninglotteriet
Arbete i Biåkra

Regn, regn och åter regn varje måndagkväll.

Vinnare av drottningar blev Olga, Vesna, Maritta och Arne T Henriksen
10 maj. Vårmöte
Föreningsbigården har öppnat för säsongen

Hölls ute i solens sken. Föreningen bjöd på fika och ett drottninglotteri startades. Och förståss så grillades det korv. Men trots solen för kallt för att kolla bisamhällena

Föreningsbigården har öppnat för säsongen
3 maj -10 Föreningsbigården har öppnat för säsongen

En kylig kväll, vinterkläderna på, och för kallt för att göra något med bisamhällena. Trots kylan kom det 20 st biodlare + att vi även fick besök av pressen, (Kristianstadsbladet)

Vårstädning i Biåkra
Vårstädning i Biåkra helgen 17 - 18 april

Det fejades och tvättades och räfsades. Alla bisakerna i paviljongen bars ut och ramar sorterades, en del för vidare transport till vaxrenseriet.

Cookies Det enda cookiesen från den här sajten är den som ser vilken layout du valt senast.

Ny lag om cookies 1 juli 2011

Nu måste du först acceptera cookies innan cookies lagras i din dator.

Och regeringen som stiftat lagen har inte löst det än. Visserligen får du en pop-up ruta om att du måste acceptera cookies, men då har redan flera cookies lagrats i din dator. Märkligt!

Här under först vår cookie (1 st om layouten ) och sedan biodlarnas cookie (5 st obegripliga ?) Jag ska försöka hitta en smidig lösning.

GBF-kakan   biodlarnas kaka

Enligt den gamla lagen om elektronisk kommunikation som trädde i kraft den 25 juli 2003 skall alla besökare på webbplatser som använder cookies informeras om detta. Besökaren skall även ges möjlighet att förhindra att cookies lagras på datorn.

En cookie är en liten textfil som sparas i din dator när du besöker en webbplats som använder cookies. Nästa gång du besöker samma webbplats kan den läsa din cookie och visa sidorna enligt dina inställningar.

Den här webbplatsen använder cookies enbart för att på din dator spara det val av design du gjort. Datorn kommer nu att komma ihåg vad du valt. Hur sidorna visas beror mycket på vilken inställning din bildskärm har. För att se vad som sparats på din datorn när du besöker den här sidan kan du prova med att i adressfältet

http://www.goingebiodlare.se/...

och istället skriva in

javascript:document.cookie

och tryck Enter.

Om du inte accepterar att cookien sparas i din dator kan du ändra inställningarna i din webbläsare (Internet Explorer, Mozilla , Opera m fl) så att den inte sparar cookies." I Mozilla Firefox är det mycket enkelt ta bort kakorna, i IE knepigare. Där måste du gå in på Verktyg, sen Internetalternativ välja Ta bort.. sen bara ha bock före Cookies klicka på Ta bort osv.

Tillbaks

Tips

På de här sidorna
används cookies endast
för att komma ihåg den
design du föredrar.
Mer om cookies
Kontakta din
bitillsyningsman

Skämtbild på sjukt bi
 • Om du misstänker
  något onormalt
 • Om du misstänker
  yngelröta eller
  om du ser
  missbildade bi
 • Om bina ska
  flyttas till
  annan församling
Upp
Drottning2017 Årets drottning
2017 gul
2016 vit
2015 blå
2014 grön
2013 röd
Den här sidan
har klarat
W3C-s validering
Webmaster
Anna-Maritta Hjalmarsson

Tips

Ctrl + scrollhjulet ger större eller mindre text

Ctrl och + ger större text

Ctrl och - ger mindre text

Andra webläsare
väl värda prova:

Mozilla Firefox
Snabbast av alla! Bäst.

Opera
Norsk

Safari
Den är OK

Google Chrome Uppstickare, ny & bra

Bild på ett bi

 Länksamling

  Sidor jag gärna besöker

Biodlarna SBR
Där finns tex ett Forum,
öppet för alla bi-intresserade,
du behöver inte vara medlem i SBR!

Biodlingsföretagarna
Buckfast-föreningen
Svensk biavel
Bisidan Allt om biodling!

Biodlareföreningar


    i vår närhet.

Hästveda biodlareförening
Hässleholms biodlareförening
Sösdala biodlareförening
Osbyortens Biodlareförening
Kristianstadbygdens bf
Vinslövs Bf

Övrigt

  Assertorps Vaxen
    Tvättar biramar året runt!

Upp